خبر آرشیوی:
ایران تا پایان سال 2011 میلادی ایران در ردیف بیست و دومین تولیدکننده شمش آلومینیوم در جهان قرار داشت.
جمهوری اسلامی در سال 2012 میلادی نیز با روند صعودی جایگاه بیستم در تولید فلز یادشده را کسب کرده بود.
مرکز اطلاعات معدنی سازمان زمین شناسی امریکا (USGS) سالانه گزارش جایگاه کشورها در تولید شمش آلومینیوم را منتشر می سازد.
مرکز نامبرده، پیش بینی کرد ایران در صورت اجرای طرح های توسعه ای خود می تواند در پایان سال 2014 از سد عمان نیز عبور کند و در جایگاه 18 جهانی قرار گیرد.
برپایه این گزارش، ایران قادر است در تولید شمش آلومینیوم، آلمان را نیز پشت سرگذارد و خود را در جایگاه هفدهم قرار دهد.
آمارهای رسمی حاکی است، ایران در پایان سال 1392 با رشد چهار درصدی نسبت به سال 91 ، تولید شمش آلومینیوم را به 350 هزار تن رساند.
مجموع تولید شمش آلومینیوم ایران در سال 91 بالغ بر 337 هزار تن ثبت شده بود.
مجتمع های آلومینیوم ایران (ایرالکو)اراک، المهدی و هرمزال هرمزگان سه واحد بزرگ تولید شمش آلومینیوم ایران محسوب می شوند.
طرح های بزرگ تولید آلومینیوم در ایران، جاجرم (خراسان شمالی) با ظرفیت 36 هزار تن، آلومینیوم جنوب به ظرفیت 276 هزار تن و آلومینیوم مسجد سلیمان (خوزستان )با ظرفیت 175 هزار تن در سال در دست اجرا قرار دارند.
قرار است ظرفیت تولید آلومینیوم ایران تا سال 1396 به 975 هزار تن در سال برسد.
سند چشم انداز 1404 نیز تولید حداقل یک میلیون و 500 هزار تن شمش آلومینیوم پیش بینی کرده است.
سید مجتبی رسولی در خصوص چگونگی اجرای این پروژه تصریح کرد: در بررسیهای به عمل آمده مشخص شد تکنولوژی پردازش تصویر گندله خام در برخی از گندله سازیهای خارج از کشور در حال بهره برداری است و این تکنولوژی میتواند راه حل مناسبی برای بهبود فرایند باشد. به همین علت جهت بومی سازی این تکنولوژی از مراکز تحقیقاتی داخلی جهت همکاری دعوت به عمل آمد که در نهایت تیم تحقیقاتی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه صنعتی اصفهان با ارایه بهترین پیشنهاد، جهت انجام این پروژه انتخاب شد.
وی افزود: پس از انجام مطالعات اولیه توسط تیم پروژه و برگزاری جلسات متعدد با بهره بردار بهترین راه انتخاب و پروژه با نصب دوربین مخصوص بر روی دیسک 05A10 واحد گندله سازی کلید خورد این دوربین در هر ثانیه 30 تصویر از گندلههای تولیدی گرفته و این تصاویر را به کامپیوتری که در اتاق کنترل قرار دارد ارسال میکند، سپس نرم افزاری که توسط تیم پروژه طراحی شده بر اساس الگوریتهای پیچیده پردازش تصویر، تصاویر را تحلیل نموده و دانهبندی گندله خام را در محدودههای مشخصی که واحد گندله سازی نیاز دارد دسته بندی نموده و در قالبهای تعریف شده و مطابق نیاز واحد گزارش مینماید.
رسولی با بیان اینکه پیشنهاد اجرای این پروژه قبلا توسط شرکت زیمنس و با قیمت بسیار بالا به واحد گندله سازی ارائه شده بود، خاطر نشان کرد: با توجه به خلاقیت و توانمندیهای داخلی، این واحد با اعتماد به متخصصین داخلی موفق شد به دانش فنی این تکنولوژی دست یابد تا جائیکه با اجرای این پروژه مشکلات ذکر شده در خصوص پایش دانه بندی گندله خام به صورت دستی، بر روی یکی از دیسکها رفع و منجر به افزایش کمی و کیفی فرایند تولید گندله شد.
کارشناس تحقیقات خدمات فنی و مهندسی با اشاره به اینکه انجام این پروژه مقدمهای برای بهرهگیری از سامانه پردازش تصویری برای کنترل کیفیت مکانیزه گندله خام است، افزود: با اجرای پروژههای تکمیلی با داشتن دانهبندی گندله خام در زمان واقعی (Real Time) در کمترین زمان ممکن امکان انجام اقدامات اصلاحی در جهت کنترل فرآیند تولید فراهم خواهد شد.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 28,نوامبر,2024